DİŞ BEYAZLATMA

Beyaz dişler, sağlıklı gülüşler...

Diş renginden memnun olmayan insanlar gülerken ya da konuşurken dişlerini saklama ihtiyacı hissedebilirler. Dişlerdeki renklenmeler ciddi estetik sorunlar yaratmaktadır. Daha beyaz görünen dişler güzellik ve sağlıkla bağdaştırıldığı için ciddi bir özgüven artışı sağlar. İş hayatında ve sosyal ortamda kişinin kendini daha rahat ve mutlu hissetmesinde payı büyüktür.

Diş beyazlatma hangi faktörlere göre yapılır?

Diş fırçalamak ya da tartar (diş taşı) temizliği ile giderilemeyen renklenmeler diş beyazlatma tedavisiyle giderilebilmektedir. Her tür renklenme beyazlatma tedavisine yanıt vermez. Beyazlatma uygulanmasına ya da daha farklı bir tedavi gereksinimi olup olmadığına hekim tarafından karar verilir. Beyazlatma tedavisi sonucunda ulaşılacak beyazlama seviyesi kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Herkesin diş yapısı ve diş rengi aynı olmadığı gibi beyazlatma tedavisi sonucunda elde edilecek beyazlık da farklıdır.

Diş yüzeyindeki plak ve tartar birikimine bağlı olan renklenmeler diş taşı temizliği ile giderilebilirken, dişe nüfuz etmiş yapısal renklenme temizlemekle giderilemez. Yapısal renklenmeler genetik, yaş, alışkanlıklar, bazı ilaçların kullanımı, beslenme tarzı ve diş minesinin aşınmasına yol açan fiziksel faktörlere bağlı oluşabilir.

Kaç çeşit diş beyazlatma yöntemi vardır?

Beyazlatma tedavisi klinikte hekim kontrolünde (ofis tipi), hasta tarafından kendi kendine (ev tipi), ya da ikisi bir arada (kombine tedavi) uygulanabilmektedir.

Diş beyazlatma tedavisi nasıl yapılır?

Ofis tipi beyazlatma klinikte hekim kontrolünde daha kısa sürede uygulanabilmektedir. Dişlere tatbik edilen beyazlatıcı materyaller ve beyazlaşmayı başlatıp hızlandıran özel ışık kaynakları yardımıyla yapılmaktır. Ev tipi beyazlatma hastanın ağzından alınan ölçülere göre laboratuvarda üretilen plaklar yardımıyla evde uygulanabilmektedir. Güvenlik açısından daha düşük konsantrasyonda beyazlatıcı materyal kullanıldığından daha uzun süre gerektirir be beyazlama miktarı daha düşük seviyede olabilir.

Beyazlatma tedavileri dişler üzerinde herhangi bir aşındırma ya da kalıcı değişiklik gerektirmeyen tedavilerdir. Beyazlatıcı materyal tedavi sonucunda dişlerin üzerinden temizlenerek tamamen uzaklaştırılır. Tedavi sürecinde renklenmeye sebep olabilecek bazı gıdalar ve alışkanlıklardan uzak durulması tedavini başarısını ciddi oranda etkiler. Tedavi sonrasında hastanın oral hijyenine dikkat etmesi, boyar özelliği olan gıdalardan mümkün olduğunca uzak durması, düzenli diş hekimi kontrollerini aksatmaması ve diş taşı temizliğini yaptırması sayesinde beyazlatma tedavisi daha başarılı ve uzun ömürlü olacaktır.